About

Mission Statement

The Wilson Student Team Project Center empowers student teams by providing a facility in which they can experience hands-on development and fabrication, enhance engineering theories, and allow members to use practical application of knowledge. The Wilson Center furnishes groups with a unique opportunity to interact with one another, share ideas, and showcase their projects.

  

The Center

The practice of engineering is and will continue to be characterized by groups of individuals working in diverse teams to find creative solutions to a variety of problems. One of the best ways for the College of Engineering students to gain critical hands-on design experience as well as important team, organizational, and management skills is through engineering design/build competitions. Student team projects provide practical design fabrication experience that complements classroom instruction in addition to real-life lessons in cooperation.

The Walter E. Wilson Student Team Project Center meets a critical need by providing students with dedicated space and facilities for teams to compete nationally and internationally.

This 20,000-square-foot center, located behind the François-Xavier Bagnoud Building and adjacent to Maya Lin's Wave Field, represents multiple renovation commitments on the part of the College of Engineering, the University of Michigan, and numerous sponsors and donors. A bequest from Walter E. Wilson to the College provided the financial foundation for the original space in 1999, while Vincent T. and Gloria M. Gorguze made it possible to double the size of the original Center in 2010.

The result is a $10-million facility for design, assembly, machining, electronics, and painting. A design room, a lecture room and a student lounge round out the Wilson Center, which is accessible to students 24 hours a day, 7 days a week.